- محدثه اسلامی
- یک شنبه 14 مرداد 1403
رب اسپتیک | تولید و صادرات رب گوجه فرنگی اسپتیک
رب گوجه فرنگی، مانند بسیاری از مواد غذایی، در هوای آزاد به سرعت کپک زده و فاسد میشود. کاربرد گسترده رب گوجه فرنگی در تولید تنقلات و غذاهای مختلف باعث شده است کارخانه ها به دنبال راهی برای جلوگیری از خراب شدن رب گوجه فرنگی باشند؛ نتیجۀ این تلاش فناوری رب اسپتیک است که جایگاه ویژه ای در تولید رب گوجه به خصوص تولید رب گوجه فرنگی صادراتی، به دست آورده است.
اسپتیک چیست؟
اسپتیک روشی برای تولید و بسته بندی مواد غذایی مایع و نیمه جامد است که با استفاده از فرایند استریلیزاسیون و بسته بندی خاص، ماندگاری مواد غذایی را افزایش میدهد و آنها را بی نیاز از نگهداری در سردخانه میکند. کاهش هزینههای حمل و نقل و کاهش ضایعات به دلیل ماندگاری بیشتر، از مزایای اسپتیک هستند.
بیشتر بخوانید: مراحل اسپتیک و مزایای آن
رب اسپتیک چیست؟
رب اسپتیک نوعی رب گوجه فرنگیست که از لحاظ فرایند تولید و بسته بندی با سایر انواع رب متفاوت است. رب اسپتیک با استفاده از گوجه فرنگیهای تازه تولید میشود و پس از استریلیزاسیون حرارتی، در کیسه های مخصوص اسپتیک ریخته شده و سپس در بشکه های 220-270 کیلویی قرار داده میشود. این نوع رب گوجه فرنگی، به دلیل استفاده از فرایند اسپتیک و بسته بندی مخصوص که از ورود نور، هوا و سایر آلودگیهای محیطی به محصول جلوگیری میکند، ماندگاری بیشتری نسبت به سایر انواع رب گوجه خواهد داشت.
تفاوت رب اسپتیک و رب فله:
از آنجایی که قیمت رب اسپتیک بیشتر از رب فله است، بسیاری فکر میکنند تفاوت رب اسپتیک و رب فله در این است که رب فله رب بی کیفیت و رب اسپتیک رب گوجه فرنگی با کیفیت است، در حالی که بخش زیادی از تفاوت قیمت این دو نوع رب، به دلیل فرایند تولید متفاوت و بسته بندی رب اسپتیک است که رب گوجه اسپتیک را بی نیاز از نگهداری در سردخانه میکند، در نتیجه رب گوجه فرنگی اسپتیک با هدف صادرات تولید میشود و مصارف داخلی ندارد. عدم استفاده از نمک و مواد نگهدارنده نیز از تفاوتهای رب اسپتیک و رب فله میباشد.
مراحل تولید رب اسپتیک:
تولید کنندگان رب اسپتیک را با استفاده از سه مرحله اصلی استریلیزاسیون حرارتی بسته بندی، استریلیزاسیون حرارتی محصول و حفظ استریلیزه در حین بسته بندی، تولید میکنند.
- استریلیزاسیون حرارتی محصول:
در این مرحله، رب گوجه فرنگی در دمای بسیار بالا گرم میشود تا میکروارگانیسمهای موجود در رب گوجه اسپتیک به حد اقل برسند، برای این کار رب گوجه فرنگی ابتدا پیشگرم میشود تا به دمای مورد نیاز برای استریلیزاسیون نزدیک شود سپس به سرعت به دمای استریلیزاسیون (معمولاً بین ۹۰ تا ۱۴۰ درجه سانتیگراد) رسانده میشود. محصول در این دما برای مدت زمان معینی نگه داشته میشود تا اطمینان حاصل شود که تمامی میکروارگانیسمها کشته شدهاند. پس از استریلیزاسیون، محصول به سرعت خنک میشود تا کیفیت و طعم آن حفظ شود.
- استریلیزاسیون حرارتی بستهبندی:
پس از استریلیزاسیون حرارتی محصول، کیسه های اسپتیک، قبل از بستهبندی با استفاده از بخار، اشعه یا مواد شیمیایی استریل میشوند؛ همچنین فرایند بستهبندی رب اسپتیک، در یک محیط استریلیزه انجام میشود تا محصول مجدد آلوده نشود.
- حفظ استریلیزه در حین بستهبندی:
هنگام بسته بندی رب اسپتیک، رعایت یک سری نکات ضروری است، برای مثال: تمامی تجهیزاتی که با محصول و بستهبندی در تماس هستند باید استریل باشند و بستهبندی در شرایط خلأ یا با استفاده از گازهای بیاثر انجام میشود تا احتمال رشد میکروارگانیسمها کاهش یابد، به همین دلیل به فرایند اسپتیک بسته بندی تحت خلأ نیز گفته میشود.
بیشتر بخوانید: تولید رب اسپتیک
صادرات رب اسپتیک:
صادرات رب گوجه فرنگی، یکی از پر رونق ترین بازارهای جهانی محسوب میشود که ایران توانسته است جایگاه ششم را در این بازار به دست آورد. آمریکا، چین، ایتالیا و ایران از بزرگترین صادر کنندگان رب گوجه اسپتیک محسوب میشوند؛ همچنین از بزرگترین وارد کنندگان رب اسپتیک میتوان به روسیه، انگلستان، آلمان و فرانسه اشاره کرد.
جایگاه ایران در صادرات رب اسپتیک:
ایران به دلیل شرایط آب و هوایی و دسترسی به دریا و امکان حمل و نقل دریایی، موقعیت خوبی در تولید و صادرات رب اسپتیک دارد. این کشور در سالهای اخیر، به بزرگترین صادر کننده رب گوجه فرنگی اسپتیک در خاورمیانه تبدیل شده است و هر ساله حدود 600000 تن، رب گوجه فرنگی تولید میکند که 40 درصد آن (حدود 240000 تن ) به کشورهای اروپایی و کشورهای همسایه صادر میشود. مهمترین کشورهای وارد کننده رب گوجه اسپتیک از ایران عبارتند از:
- روسیه
- بلاروس
- ارمنستان
- انگلستان
- فرانسه
- آلمان
- آذربایجان
- امارات
- قطر
- عمان
- عراق
- پاکستان
- افغانستان
- ترکمنستان
- ترکیه
انواع حمل و نقل رب گوجه فرنگی اسپتیک:
- حمل و نقل دریایی رب اسپتیک: مورد استفاده در صادرات به تمامی کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند: عمان، امارات و قطر.
- حمل و نقل ریلی رب اسپتیک: جهت صادرات به روسیه، بلاروس، ترکمنستان و گرجستان.
- حمل و نقل زمینی رب اسپتیک: در صادرات به عراق، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان.
تأمین کننده رب اسپتیک:
شرکت پارسیان زرین (Ably ) سالهاست که به عنوان تأمین کننده رب اسپتیک فعالیت میکند و توانسته است صدها پروژه صادرات رب اسپتیک را به سرانجام برساند. کار تأمین کننده رب اسپتیک ( ابلای ) تنها تولید رب گوجه فرنگی و توزیع آن نیست بلکه میتواند علاوه بر کمک به تولید کنندگان رب اسپتیک در فروش محصولاتشان، به صادر کنندگان نیز در مذاکره با کشورهای هدف، دریافت مجوزهای صادرات رب اسپتیک، عقد قرارداد و حمل و نقل کالا تا مقصد نیز کمک کند.
برای دریافت مشاوره رایگان خرید عمده رب اسپتیک یا صادرات رب گوجه فرنگی به کشورهای مختلف، با کارشناسان پارسیان زرین تماس بگیرید.
پاسخ به برخی سوالات متداول:
- رب گوجه فرنگی چه انواعی دارد؟
رب گوجه فرنگی قوطی 800 گرمی، رب گوجه فرنگی شیشه، رب گوجه فله و رب اسپتیک از انواع رب گوجه فرنگی هستند. البته بجز رب اسپتیک که رب گوجه فرنگی صادراتی است، سایر بسته بندیهای رب گوجه مصرف داخلی دارند.
- مزایای رب اسپتیک چیست؟
عدم نیاز به سردخانه، تولید بدون استفاده از نمک، مواد نگهدارنده و رنگهای خوراکی، ماندگاری بیشتر (1-2 سال) و غلظت بیشتر از مزایای رب گوجه اسپتیک هستند.
- رب اسپتیک با کیفیت چگونه است؟
بهترین رب اسپتیک، باید از گوجه فرنگیهای با کیفیت تولید شده باشد، دارای رنگ طبیعی باشد، در تولید آن از نمک و مواد افزودنی استفاده نشده باشد، و PH آن حد اکثر 4.3 باشد.
- بریکس رب گوجه اسپتیک چیست؟
بریکس واحدی برای اندازه گیری غلظت رب گوجه فرنگیست، هرچه بریکس بالاتر باشد رب گوجه فرنگی نیز با کیفیت تر خواهد بود. سازمان ملی استاندارد برای انواع رب گوجه فرنگی بریکسهای مختلفی را تعریف کرده است؛ اما معمولا رب اسپتیک با بریکس 36-38 تولید میشود.
- قیمت رب گوجه فرنگی اسپتیک در سال 1403 چقدر است؟
قیمت رب اسپتیک تحت تأثیر عوامل مختلفیست و نمیتوان قیمت دقیقی برای آن تأیین کرد، برای اطلاع از قیمت روز رب گوجه اسپتیک، با کارشناسان پارسیان زرین تماس بگیرید.
نظرات : 0